Kronikk: Trondheims Ørn inn i fremtiden

 • Send meg en epost når det publiseres en nyhet om Trondheims-Ørn
 • Les siste nytt eller se kampfakta fra Toppserien 2011

 • Relaterte saker
  Ørn med 16-årig debutantBodø låner Nordvik
  Tabelltipset: 6. plassUtland og Thorsnes inn i A-troppen
  Hattrick i første kampØrn-keeper lånes ut


  Jan Reidar Vågsdalen - 18/11 22:35  

  Som de fleste vet så har jeg ikke trønderbart, og har ikke de sterkeste båndene til Trondheims Ørn, men jeg har fulgt såpass med, at jeg vet at de er ett av symbolene på Norsk Kvinnefotball. Jeg og vi i FotballMagasinet fikk uten å spørre, tilsendt en tilstandsrapport fra klubben som gikk til alle medlemmer i Trondheims-klubben for kort tid siden.

  Og den forteller at lisenskravet er oppfylt, men med små advarsler fra forbundet. Men hva advarsler gjelder så burde i høyeste grad Trondheim Kommune få rødt kort i hvordan de behandler vår «frue» i norsk fotball. Ett Ørn som har gitt trønderne nesten like mye gull og stas som det Rosenborg har gitt byen.

  Lisenskravene

  Heidi Forseth som er en av ildsjelene og som jobber hardt i Trondheims-klubben har fått innfridd kravene om lisens for sesongen 2012. De skriver videre i sin redegjørelse om hvordan klubben har vært drevet på dugnad de siste månedene, og der kommer det frem at de er en rimelig stor klubb, som jobber godt også med lag under toppserielaget.

  Vi husker historiene i vinter om treneransettelser og så videre, og alt var nok ikke bare bra i en av Norges stolteste klubber. Og utad så dette ikke bra ut, selv vi i FotballMagasinet reagerte på trenerkabal og rot fra klubben sin side tidligere i vinter og vår. Dette var nok ingen god reklame for Ørn, men også som ett resultat av manglende sponsorer og krav fra sitt eget forbund. Og jeg fraskriver ikke Ørn alt ansvar i denne prossesen, men det er andre grunner som kan være årsaken til at ting ble som de ble.

  Trondheim Kommune

  Men det jeg virkelig må spørre om å lure på, er hvor Trondheim by har vært her. Joda Ørn er nederst på tilskuertabellen og det har vært liten interesse for Ørn sine hjemmekamper.

  Men hjemmekamper, Ørn har jo ikke spilt hjemmekamper på mange år, de har blitt kastet fra den ene banen til den andre, og har nesten ikke vist hvor neste hjemmekamp går henne. Dette som ett resultat av garderobestørrelser, setekrav og diverse fasiliteter som kreves for en arena i toppserien fra forbundet.

  Klubben er en aristokrat i norsk fotball, og gitt trønderbyen mange gode sportslige resultater i mange år. Både seriegull og cupmesterskap har de stående i premieskapet, som ett resultat av en kjempejobb i klubben i mange år.

  Klubben driver ikke bare en toppserieklubb, de har en klubb med flere medlemmer og har yngre lag som også hevder seg godt i regionen og nasjonalt. Den jobben de gjør i Ørn, kommer kommunen og byen til gode på mange plan. Både som en institusjon som er med på å forebygge, og skape sunn ungdom, og ikke minst driver med toppfotball.

  Men som ett resultat av lisenskrav hva infastruktur angår, og en kommune uten vilje til å se verdien av klubben, så har Ørn havnet på stupet om overlevelse i norsk fotball.

  Vi kan da spørre om det bare er Ørn sin feil, og jeg tror entydig at svaret er nei. Her må forbund og byen også ta sitt med ansvar. Lignende saker og tilfeller finner vi også i andre klubber.

  Mine konklusjoner

  Dette er ikke skrevet av Heidi Forseth og Ørn, men er mine ord om hva jeg tror og mener:

  De har de siste årene blitt kastet som en rundball, rundt hele Trøndelag for å kunne gjennomføre sine kamper. Dette ser vi igjen hos en annen trønderklubb også, nemlig Kattem.

  Hva ville ikke Trondheim by ha fått igjen for med å stille tomt og penger til rådighet for klubben, som har vært markant i norsk fotball. De ville fått med seg en norsk idrettsklubb som driver ett sunt og godt forebyggende arbeid, men isteden kan det virke som de har mer eller mindre gitt dem fyken på de fleste plan. Hadde dette skjedd for noen få år tilbake, så ville klubben vært stor, markant i norsk fotball og de ville vørt til en mye større reklame for byen og regionen, enn de er i dag. Og vi ville garantert mangedoblet tilskuerne for Ørn-klubben.

  Kostnadene for Ørn i leie til baner, det å ha sin egen tilhørighet og ett sted som er deres eget har også tæret på interessen rundt klubben. Jeg unnskylder ikke Ørn for å ha gjort alt riktig, for de har nok måtte trikse og mikse som alle andre i Toppserien.

  Men at noen kunne hjulpet den klubben i Norge som er av de med mest titler de siste 30-40 årene i norsk fotball, er meg en gåte. Og jeg undres hva de tenker og vil i Trondheim som by og kommune, når de har i form av prioriteringer og virke, egentlig har sendt Ørn på gata, hvor de nærmest har vært «uteliggere» i flere år nå.

  Budsjettet til leie og kostnader til baner har kostet klubben like mye som lønningsutgifter i mange av toppklubbene. Og da skjønner vi bla å umulig det er å konkurrere på lik linje med flere av de andre.

  Jeg frikjenner ikke Trondheims Ørn og sier de har gjort alt riktig de seneste årene, men at de har jobbet hardt og prøvd kan ingen ta fra dem. Man kan jo spørre om lønningsbudsjettet i klubben, kontra enkelte andre klubber, og jeg ville gitt leserne skremmende tall.

  Jeg frigjør ikke Ørn i denne artikkelen, men setter litt mer ord på hva som er litt av problematikken i kvinnefotballen om dagen.

  Litt fakta om Trondheims Ørn:

  Stiftet i 1917

  Seriemestere 7 ganger

  Cupmestere 8 ganger

  Semifinale i Europacupen

  De har hatt kjente spillere oppigjennom som: Karen Espelund, Ann Kristin Aarønes, Ragnhild Gulbrandsen, Brit Sandaune, Gøril Kringen, Randi Leinan , Unni Lehn, og nå har de Solfrid Andersen Dahle, som representerer A-landslaget.
  Foto:Thomas Karlsen
  Toppsaker på FotballMagasinet akkurat nå
  Treningskamper og vintertabell 1.div 2015
  Her er oversikt over treningskampene og vintertabell for 1. divisjon 2015. Oppdatert: 28.3.15 kl. 17:04.
  Les hele saken
  Urædd | Fart | 1.Divisjon Kvinner 2015
  Historisk Klepp-seier
  Søndag tok Klepp sin første seier over Vålerenga i Toppserien.
  Les hele saken
  Klepp Kvinner Elite | Vålerenga Kvinner | Toppserien 2015

  Dekkerhus: – Veldig gøy å få debuten
  Cecilie Høegh Dekkerhus (17) signerte i vinter for Stabæk. Søndag fikk hun sin Toppseriedebut.
  Les hele saken
  Stabæk Kvinner | LSK Kvinner | Toppserien 2015
  Herlovsen matchvinner i serieåpningen
  Isabell Herlovsen scoret kampens eneste mål da LSK slo Stabæk 1-0 i det som endte opp i å bli en dramatisk kamp i LSK-hallen. Les reaksjoner fra matchvinneren og Stabæks Cathrine Dekkerhus.
  Les hele saken
  LSK Kvinner | Stabæk Kvinner | Toppserien 2015

  Regel 13 Frispark
  En ting er supportere som ikke kan fotballreglene, noe annet er kommentatorer, eksperter og spillere som ikke vet hva de snakker om. Her er oppklarende info om Stabæks straffespark søndag.
  Les hele saken
  Stabæk Kvinner | LSK Kvinner | Toppserien 2015
  Medkila med 5 debutanter og 1 redebut
  Medkila stilte med hele fem debutanter i søndagens serieåpning mot Kolbotn, pluss en redebut.
  Les hele saken
  Medkila Kvinner | Kolbotn Kvinner | Toppserien 2015

  Siste fotballnyheter fra Goal.com

  Tabell

  LagKMålP
  Røa2276-1854
  Stabæk Kvinner2257-1051
  Kolbotn Kvinner2259-2651
  Arna-Bjørnar Kvinner2264-1949
  LSK Kvinner2247-4240
  Trondheims-Ørn2245-4135
  Amazon Grimstad2233-4227
  Klepp Kvinner Elite2228-3723
  Kattem Kvinner2236-6019
  Sandviken Kvinner2224-5119
  Medkila Kvinner2220-6312
  Linderud/Grei2216-961
  Klikk her for detaljert tabell
  Forsiden   |   Nyheter   |   Annonsere?   |   Login   |   Tips en venn   |   SMS   |   Nyhetsbrev   |   Om FotballMagasinet.no   |   Tips oss   |   RSS
  Ansvarlig redaktør: Per Steinar Markussen
  Copyright © FotballMagasinet, 2006. All Rights Reserved.